Alkohol vs. Zima

Alkohol a nebezpečenstvo jeho pitia v zime

Alkohol vs. Zima

„Daj si jeden na zahriatie“

Predpokladám, že každý z nás sa už stretol s frázou alebo ponukou na „poldeci, ktoré zahreje“. V chladnejších mesiacoch roka alebo aj prostrediach treba s alkoholom narábať opatrnejšie. „Zahrievacia“ schopnosť, ktorú vraj má alkohol nie je o zahrievaní samotnom ale o rozširovaní ciev a rozvádzaní teplej krvi v tele, čo môže vyvolávať pocit „zahriatia“ alebo tepla. V chladnejších polohách či pri nízkych vonkajších teplotách ( pod 0° C) je práve táto vlastnosť alkoholu pre organizmus nebezpečná.

Chlad, alkohol a organizmus

Reakcia ľudského organizmu na chlad

Ľudské telo má veľa ochranných mechanizmov ako eliminovať ohrozenie alebo nebezpečenstvo. V prípade zimy a pobytu v chladnom prostredí je to primárne o chránení životne dôležitých orgánov. Mozog vydá pokyn cievam v končatinách a tie sa začnú sťahovať, taktiež cievy v koži. Ohrievanie orgánov v jadre organizmu je v tomto prípade najdôležitejšie a preto sa ostatné cievy sťahujú. Stiahnutím ciev sa minimalizuje unikanie vnútornej telesnej teploty do vonkajšieho prostredia.
V chladnom prostredí sa ľudské telo, ktoré stráca teplo, snaží chrániť avšak nie vždy to postačuje. Preto je potrebné aj to, aby pochody organizmu neostali na to samé a aby sme sa aj my pričinili vlastnou aktivitou ako teplo získať (prístreškom, ohňom, ďalšou vrstvou oblečenia a inými). O reakciách ľudského tela na hypotermiu sme písali v predchádzajúcom článku „Prevencia hypotermie s použitím izotermickej fólie„.

Alkohol a nebezpečenstvo jeho pitia v zime

Toto sa samozrejme vzťahuje na prípady, kedy sme mimo domova alebo civilizácie. Keď sa nevieme len tak ľahko niekam vrátiť a zohriať sa. Ak nám začne byť zima na vianočných trhoch tak je to predsa len iná situácia ako keď sme v lese, horách, na turistike či nebodaj stratení.

Mrznutie alkoholu

Čistý alkohol, čo znamená 99,9% etyl alkohol, je látka ktorá zamŕza pri -114°C. Alkoholické nápoje-destiláty, ktoré sa vyrábajú destiláciou čistého etylalkoholu, podľa pomeru vody a etyl alkoholu zamŕzajú v nízkych teplotách rôzne:

10%-ná koncentrácia etylakoholu v alkohole mrzne pri  -4°C
20%-ná koncentrácia etylakoholu v alkohole mrzne pri  -9°C
30%-ná koncentrácia etylakoholu v alkohole mrzne pri  -19°C
40%-ná koncentrácia etylakoholu v alkohole mrzne pri  -29°C
50%-ná koncentrácia etylakoholu v alkohole mrzne pri  -36°C
60%-ná koncentrácia etylakoholu v alkohole mrzne pri  -43°C
70%-ná koncentrácia etylakoholu v alkohole mrzne pri  -52°C
80%-ná koncentrácia etylakoholu v alkohole mrzne pri  -69°C
90%-ná koncentrácia etylakoholu v alkohole mrzne pri  -93°C

To znamená, že fľaša s 52%ným alkoholom zamrzne až keď sa teplota vyšplhá na viac ako -36°C. Čiže ak Vám v mrazničke kde máte -24°C zamrzne fľaša 47%nej whisky, tak asi na etikete urobili preklep.

Pitie alkoholu v chladných vonkajších podmienkach

Keďže alkohol mrzne ťažšie, tak nás môže lákať jeho tekutá forma na jeho požitie. Alkohol dokáže veľmi rýchlo prijať teplotu prostredia, v ktorom sa nachádza. To znamená, že ak sme na túre v horách kde je -10°C  už hodinu, máme so sebou nechránenú fľašu alkoholu, tak jeho teplota bude -10°C. Vypiť takto schladený alkohol v takomto okolitom prostredí začína byť nebezpečné. Organizmus prijme do žalúdka veľmi studenú tekutinu, čo môže spôsobovať omrzliny pažeráka a žalúdka.  Alkohol v tele bude rozširovať cievy. Cievy začnú po celom tele rozvádzať krv. To znamená únik vnútornej telesnej teploty do vonkajšieho prostredia. Zrazu jadro nášho organizmu prichádza o teplo, životne dôležité orgány sa stávajú zraniteľnejšími. Organizmus začína bojovať s podchladením.

Priority každého z nás

Častokrát sa v médiách stretávame s tým, že v chladných mesiacoch roka na ulici „zamrzli“ ľudia bez domova. A častokrát je to aj pričinením alkoholu v ich organizme. Dopriať si rum s čajom na lyžovačke či punč na vianočných trhoch sú situácie, ktoré pre nás nepredstavujú veľké nebezpečenstvo, keďže sa zohriať máme kde, vrátime sa do teplého domova či na chatu.

Alkohol a nebezpečenstvo jeho pitia v zime

Je veľký rozdiel piť alkohol vonku v zime bez možnosti telo vystaviť teplu. Alebo vyjsť do zimy s väčším množstvom alkoholu v tele a túlať sa hodiny.

Niekdy sa aj úplne bežná vec môže stať nebezpečnou pre náš život. Preto aj my na našich teambuildingových aktivitách pre firmy prinášame tieto a ďalšie podobné informácie. Rady a informácie ako najlepšie prežiť extrémnu zimu, extrémne teplo či ako sa správať na mori sú bežnou súčasťou nášho programu teambuildingov.

Radšej v teple a radšej s rozumom

Ak si chcete dopriať s rodinou, priateľmi či kolegami drink tak si ho radšej doprajte v rozumnom množstve a v teplom prostredí. Po dobrej lyžovačke, turistike, poľovačke, prechádzke či geocachingu v prírode si alkohol doprajte doma v teple.

Tipy ako sa neohroziť v zime :

– najviac telesnej teploty uniká z hlavy preto si ju zakrývajte keď sa vyberiete do zimy
– radšej viac vrstiev oblečenia pre prípad predĺženia pobytu v chlade (rukavice, termo prádlo, ponožky, šál)
– ak sa vyberiete na túru do hôr, uistite sa, že sa budete vedieť vrátiť k chate/domu/civilizácii
– povedzte niekomu kam sa chystáte ak by ste sa neozývali aby vedel kam poslať pátracie hliadky
– pite veľa tekutín – zoberte si zásoby
– naučte sa príznaky hypotermie aby ste ich včas spozorovali na sebe či ostatných

Pin It on Pinterest

Share This